Napjainkban folytonosan visszatérő fogalom a különböző biostimulátorok használtata. Mostani cikkünkben e készítményeket kialakulásának miértjét, alkalmazásának fontosságát szeretnénk bemutatni.

Miért is fontos szereplői a növénytermesztésnek?

Sokszor emlegettük már, hogy az elmúlt évtizedekben a népesség ugrásszerű növekedését a mezőgazdasági termelésnek is követnie kellett. A termelési átlagok évről évre megsokszorozódtak, így sok helyen a termék mennyisége fontosabb szempont volt, mint annak minősége. Egy ponton viszont mintha elértük volna a határainkat. Köszönhető ez a termőtalaj túlzott kihasználásának, a különböző inputanyagok (növényvédőszer, műtrágya) helytelen módon és mennyiségben való alkalmazásának, valamint a napjainkban rendszeressé vált szélsőséges időjárási tényezőknek. Napjainkban a különböző organikus és környezetbarát rendszerek kialakítása a főszempont, melynek segítségével a termés mennyisége nem megy a minőség rovására.

Na de mik azok a biostimulátorok és mire használhatjuk ?

Kutatók a 90-es évek óta foglalkoznak a különböző biostimulánsok növényekre kifejtett hatásának vizsgálatával. A biostimulátorok főként növényi eredetű szerves anyagokat és vitaminokat tartalmazó készítmény együttese, melyek pozitív hatást fejtenek ki a növény tápanyag hasznosítására, növelik a különböző stressz tényezők (fagy, szárazság, magas sótartalom) elleni védekezést, valamint a hatással vannak a végtermék minőségére is.

Gyakori kérdés, hogy mit tegyenek akkor, ha az adott növényük sápadt, kókadt, élettelennek tűnik. Nos, a válasz korán sem olyan egyszerű, mivel ez az öntözővíz minőségétől, a tápanyagellátásig bárminek a következtében kialakulhat. Ugyanakkor ebben az esetben egy kis segítségnyújtást adhatunk a növényünknek.

Stresszhelyzetek elleni védelem

Az Amalgerol nevezetű szer alkalmazása révén, a gyökéren élő mikorrhiza gombák (olyan gombafajta, mely a növény számára a tápelemek felvételét segíti elő) száma a hétszeresére nő, így a nitrogénből 15%-kal, a foszforból 72%-kal és a káliumból 89%-kal képes többet felvenni. Eredményeképp a túlzott meleg vagy épp hideg napok okozta stresszt növényünk könnyebben ki heveri.

Amalgerol Premium 1 l

A termés mennyiségi és minőségi javulása

A kertünk telis tele van olyan növényekkel melyeket a termésük miatt ültettünk és gondozzuk mind a mai napig. Ezen növényeknek a Benefit PZ nevű természetes anyagokból készült terméket ajánljuk, melynek célja a termésméret növelése és kiegyenlítése. A terméskötődés idején kijuttatott készítmény fokozza a sejtosztódás folyamatát, ennek eredményeként a termésben egységnyi idő alatt több sejt jön létre. A növény vízfelvételét és általános anyagcsere folyamatait követően ez a megnövekedett számú növényi sejt nő meg, nagyobb termésméretet és ez által jövedelmezőbb, magasabb minőségi besorolást eredményezve.

BENEFIT PZ 1 l

Kórokozók elleni védelem

Ha a különböző gombás és baktériumos betegségek elleni védekezésről esik szó, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a leghatásosabb megoldás már maga megelőzés. Növényünk kondíciójának fokozására a Scudo nevezetű biostimulátort ajánljuk. Különleges, aminosav- és glükózsavbázisú lombtrágya aktívréz- (9% Cu) és aminosav- (3,4%) tartalommal. A szerves nitrogén és aminosavval együtt kijuttatott rézkombináció hatására a növény természetes ellenálló képessége jelentősen növekszik. Az aminosav azonnal felszívódik a lombon keresztül, és vele együtt a réz a szállítószövetekbe jut. A réz nem a lombfelszínen, hanem a szövetekben fejti ki hatását, ennek köszönhetően gomba- és baktériumos betegségek nem képesek a növényen megtelepedni.

Scudo 1 l

Összegzés

A biostimulátorok rendkívül hasznos készítmények melyek segítséget nyújtanak a növények egészséges fejlődésében. Fontos azonban tisztázni, hogy e készítmények csupán a növénytermesztés kiegészítőjeként állják meg a helyüket. A megfelelő tápanyagellátás és növényvédelem elengedhetetlen része a sikeres termesztésnek.

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Amennyiben a cikkben említett termékekkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyag utánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090

További cikkek