Minden emberben, akik valamilyen szinten kapcsolódnak a növényekhez, így legyen szó profi termesztőkről vagy lelkes hobbi kertészekről egy valami közös. Mégpedig az, hogy növényüket a lehető legjobb kondícióban szeretnék tudni. Ehhez három szempontot kell szem előtt tartani. A növény tulajdonságait figyelembe véve, az adott környezeti tényezők ismeretében, a megfelelő agrotechnika alkalmazása mellett érhető el a legmagasabb növényi produktum. Egy több cikkből álló sorozatot tervezünk. Ebben, az első cikkben a növények számára nélkülözhetetlen tápelemeket fogjuk bemutatni, a legalapvetőbb szinten. Próbálunk a leggyakoribb kérdésekre választ adni, valamint egy biztos alapot adni e terjedelmes témakörben. Felhívjuk a figyelmet, hogy cikkünk főként a hobbikertészeknek szól, és csak rövid áttekintést tartalmaz.

A növény a különböző tápanyagokat a gyökerein és kis mértékben, a levelein keresztül veszi fel. A gyökerek ionok formájában, vízzel oldva veszik fel a tápanyagokat. Nem válogatnak. Nekik teljesen mindegy, hogy műtrágyából vagy szerves trágyából oldják ki a kémiai elemeket. Számukra az a legfontosabb, hogy mindig az adott fejlődési szakasznak megfelelő mennyiségben kapják meg az összes makro és mikroelemet.

Kezdjük a három makroelem bemutatásával. Ezek a nitrogén, a foszfor és a kálium.

A nitrogén (N) a növény vegetatív részeinek fejlődésében játszik fontos szerepet, így a hajtásnövekedés e tápelem nélkül elképzelhetetlen. Hiányát úgy észlelhetjük, hogy a növény visszamarad a növekedésben, valamint, hogy az idősebb levelek elkezdenek fakulni, majd végül világoszöld színű, úgy nevezett klorózis foltok jelennek meg rajta. Abban az esetben, amikor nitrogén felesleg jön létre, (pl. sajnos meglepően sok kerttulajdonos leragadt a tápanyagellátás = Pétisó egyenletnél) a növény vegetatív szervei megnyúlnak, a különböző betegségekkel szembeni ellenállósága jelentősen csökken és sok esetben a termésképződés is elmarad.

A foszfor (P) a növényi életfolyamatokban részvevő szervek egyik legfontosabb építőeleme, minden csúcsi növekedésért felelős (gyökérképződés, virágzás) elem, valamint a legalapvetőbb szintézisfolyamatokhoz is nélkülözhetetlen. Jelenléte vagy hiánya döntő hatású a termés minőségére és mennyiségére. Hiánya esetén, nitrogén túlsúly miatt sötétebb szín vagy antociános elszíneződés jelentkezhet rajta. A gyökérzet is fejletlenebb lesz, így a vízhiány miatt kisebb méretű lesz az egész növény. A nitrogén és a foszfor egymás antagonistái, tehát túlsúlya esetén nitrogén hiány tüneteit észlelhetjük.

A kálium (K) határozza meg a növény vízgazdálkodását, szöveti szerkezetét, valamint a növényben történő anyagáramlást. Részben a fotoszintézisért is felel. A különböző kártevők és kórokozók elleni védekezésben is jelentős szerepe van. Hiánya az idősebb leveleken észlelhető, melyek elsőnek sárgulnak, végül teljesen elhalnak. Továbbá a növény ellenállósága is észrevehetően csökken. Káliumfelesleg csak a mezoelemek (Magnézium, Kálcium) hiányán keresztül jelentkezik, a kation egyensúly eltolódása miatt.

Gyakori eset, hogy gondban vagyunk a műtrágyákon feltüntetett számok és jelek értelmezésekor. Ez az úgy nevezett N-P-K arány, amely megjelöli számunkra, hogy az adott készítmény milyen arányban tartalmazza ezeket a tápelemeket. A sikeres trágyázáshoz nélkülözhetetlen szem előtt tartani, hogy mely időszakban melyik tápelemre van nagyobb arányban szüksége a növényünknek. Nagy általánosságban elmondható, hogy a vegetációs időszakban, tehát a növekedéskor nitrogénben gazdag műtrágyát (pl. Van Iperen Flower 25-5-10 vagy Universol Green 23-6-10) adjunk növényünknek. Kálium túlsúlyos termékekre (pl. Van Iperen Fruit&Vegetables 15-5-30 vagy Universol Orange 16-5-25) nyár közepétől van nagyobb szüksége a növényeknek, mellyel a virágzást és a növények ellenállóságát tudjuk növelni. Mindig az N-P-K arányt nézzük, kiegyensúlyozott, komplex termßeket válasszunk, és csak a legindokoltabb esetben adjunk egy makroelemet tartalmazó, ú.n. mono műtrágyát (pl. Ammónium nitrát, Mikramid vagy Pétisó)

Következő cikkünk témája a trágyázás. Szervestrágya vagy műtrágya? Milyen különbségek vannak a ketféle tápanyag-forrás között?
Ezután pedig a mezo- és a mikroelemeket tekintjük át.

Amennyiben a termékkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyagutánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090