Közhely, hogy a kertünkben mindig van mit dolgozni. A fák metszésétől kezdve, a sövény igazításán át, egészen a pázsitunk gondozásáig megannyi munka és feladat vár ránk. Mostani cikkünkben lelkes kertimádó társainknak szeretnénk pár általunk ismert és kipróbált kertészeti eszközt bemutatni, továbbá rávilágítani arra, hogy miért is érdemes a minőséget szem előtt tartani ezeknél a termékeknél. Ezzel is próbálunk, hozzájárulni ahhoz, hogy a kertészeti munkálatok elvégzése igazi örömforrás legyen.

Mennyiség vagy minőség?

A barkácsáruházi és diszkont-lánci kínálatban rendkívül sok, olcsó kertiszerszámmal találkozunk nap, mint nap. Sőt, sok neves kertészeti eszközgyártó kínálatában is fellelhetők az alacsony kategóriás termékek. Biztos, hogy sokunk vett már ilyen szerszámot. Mi is elcsábultunk már és vettünk pár ezer forintos, amúgy nagyon jól kinéző, minőségi terméknek látszó ásót, metszőollót. Ezek mindegyike pár év bosszankodás után sajnos a kukában végezte. Szemét lesz belőlük, tovább terhelve szegény bolygónkat. Emellett nagyon kellemetlen, amikor saját életlen fejszénk, akadozó metszőollónk, elhajló ásónk, kicsorbult fűrészünk, … akadályoz a hatékony, örömteli kerti munkában. A minőségi szerszámot egyszer kell megvenni, és jó eséllyel életünk végéig örömmel fogjuk használni őket. Mi – pont saját rossz tapasztalatainkból tanulva – csak ilyeneket kínálunk.

A földmegmunkáláshoz

Felsorolásunkat kezdjük az egyik legkeményebb munkához, a földmegmunkálásához szükséges eszközökkel: a kapa, ásó és lapát, valamint az utóbbi kettő keresztezésével létrejött és rendkívül praktikus ásólapát bemutatásával. Nagyon megkönnyítjük dolgunkat, ha ehhez a kemény munkához jó minőségű eszközt választunk. Mi személy szerint a német IDEAL cég eszközeit tudjuk ajánlani. Mi magunk is ezt használjuk otthon! Miért pont az IDEAL-t?

  • Az IDEAL ásók fenntartható módon készülnek, Németországban, kizárólag német alapanyagokból. Ez egyrészt jó a környezetnek, másrészt a fogyasztók számára is garancia a német minőségre.
  • Az IDEAL ásók többsége minőségi, cserélhető keményfa nyéllel készül.  Ennek okai:
    • A fa környezetbarát alapanyag
    • tartós, terhelhető, rugalmas, kellemes tapintású
    • ha, idővel más nyél válik praktikussá valamikért, bátran cserélhető.
    • ha, sérül a nyél (ez üvegszál és fém nyeleknél is előfordulhat), akkor könnyen cserélhető, nem kell az egész ásót eldobni.
  • A magyar piacon szereplő legtöbb minőségi ásóhoz képest, az IDEAL ásók (feje) egy fém darabból készülnek, tömör, nem üreges.
  • Minden ásó a leggyengébb ponton törik. Mivel, nincsenek hegesztések, ezért nem sérülékeny az ásófej.
  • Az IDEAL ásók éle, önélező kialakítású.
  • Az IDEAL ásóknak, nem csak hosszú az élettartama, hanem hosszú időn keresztül tartják meg a lehető legmagasabb minőséget.  Ilyen például az IDEAL FITNESS, PIONEER ásója, valamint az ESCHEN T-stiel ásólapátja.
Ásó,ideal, FITNESS, Eschen T-stiel 85cm

Ásólapát,ideal, Eschen T-stiel 120cm

Ásó,ideal, PIONEER,T-stiel 85cm

A metszőollók

Mint egy valamire való cowboy a pisztolyát, úgy a kertésznek is mindig magánál kell tartani minimum egy, kiváló minőségű metszőollót. Megannyi féle és fajta metszőolló létezik, de a kertészeti egyetemen tanultak szerint a jó metszőollót a következők szerint kell kiválasztani:

 „az olló legyen jó a metszett növény, azaz a munka minősége nézőpontjából; a metsző ember, vagyis a kezünket és a karunkat érő terhelés szempontjából; végül pedig hardverként, azaz műszaki termékként, önmagában is be kell válnia.”

Ránézésre alig különböztethető meg egy pár ezer forintos és egy 15-20.000 Ft-os olló, mégis érdemes oda figyelni. Mi a svájci Felco cég termékeit ajánljuk a kertben fellelhető összes növény kisebb ágainak metszéséhez. A Felco a japán ARS mellett a világon elérhető legmagasabb minőségű metszőollókat gyártja, elsősorban professzionális felhesználásra. Miből fakad ez a megbízhatóság?

  • komfortos, kifejezetten könnyű és extrém erős alumínium ötvözetű markolat
  • életre szóló garancia
  • a penge és ellenpenge edzett acélból
  • tiszta, precíz vágás
  • minden alkatrésze cserélhető
  • Ergonómia: óvja a kezet, csuklót, amely az ideális formájú markolatnak köszönhető
  • csúszásmentes markolatborítás

Ha nagyobb ágakat akarunk eltávolítani kertfenntartóknak az ARS cég LP-40-es ágvágóját, illetve hobbykertészeknek  a Fiskars cég termékeit tudjuk ajánlani.

A Fiskars Xtract™ termékcsaládba tartozó fűrészekre egy kivételes, visszahúzható pengés mechanizmus jellemző, amely beépített, övre akasztható klipsszel van ellátva a biztonságos és könnyű tárolásért és hordozhatóságért. Az edzett acél penge hosszan tartó használatot és éleket garantál a fűrésznek. SoftGrip™ markolata pedig ujjvédelemmel ellátott, hogy még biztonságosabb legyen a használatuk.

Sok kertet körülölel valamilyen, sövénynek kialakított növény. A Japán ARS cég 1870-es évek óta gyárt magas széntartalmú pengéket, melyek egy különleges edzési eljárásnak köszönhetően hihetetlenül kemények és ellenállóak, ugyanakkor rugalmasak lesznek. Az ARS sövényvágó K800-as modellje a lehetőlegjobb választás kertszéli növényeink nyírásához.

ARS Sövényvágó olló K800

Még megannyi hasznos kertészeti eszköz bemutatása következhetne, de próbáltuk a legalapvetőbb szerszámokat bemutatni és ehhez az általunk gondolt legkiemelkedőbb cégek termékeit ajánlani. 

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Amennyiben a cikkben említett termékekkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyagutánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090

További cikkek