A különböző örökzöldek népszerűsége töretlen, hisz egész évben a szolgálatunkban állnak, hogy a terek, parkok, házi kertek díszítő elemei legyenek.
Mely növények tartoznak ebben a táborba?

A legismertebbek egyértelműen a tuják, de ide tartoznak még a fenyők, a ciprusok, a cédrusok, a borókák, a babérmeggyek és még megannyi társuk is. Abban egyet lehet érteni, hogy nem tartoznak a legigényesebb növényekhez, így a kezdő kertészek kiváló társai lehetnek a kert dekorálásában. Természetesen itt is előfordulhatnak különböző betegségek, amelyek a gyönyörűen zöldellő növény folyamatos halványodását, majd elhalását is eredményezhetik. Ezen problémák orvoslására, de még inkább a megelőzésére adunk pár hasznos tippet.

Első és legfontosabb a jó minőségű, ideális környezetben nevelt növény beszerzése. Ennek hiánya későbbiek során mutatkozhat meg. Fontos, hogy a növény méretének megfelelő földlabdával rendelkezzen. Még igényesebb és biztonságosabb, ha konténeres növényt választunk. Az ültetés elvégzéséhez elengedhetetlen a megfelelő eszközök használata. Mi e munkálatokhoz az Ideal termékcsalád eszközeit ajánljuk.

Megfelelő szerszám választása

Egy jó kertész csak a legjobb szerszámok segítségével érhet el maximális eredményt. Ehhez nyújt segítséget az Ideal Fitness Spaten. Ez az ásó olyan új fejlesztéseket tartalmaz, melyek még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy a kertészkedés egy örömforrás legyen minden FITNESS SPATEN használó számára. A kölni “Deutsche Sporthochschule” független sporttudományi intézet által tesztelt termék. A rendszeres kertészkedés jótékony hatásai a FITNESS SPATEN-nel bizonyítottak.

Az ültetést márciustól-novemberig érdemes elvégezni, kerülve a nyári forróságokat és az év vége felé közeledő fagyokat. A konténeres növényeket azonban nyáron is bátran ültethetjük, csak a megfelelő öntözésre kell ügyelnünk. Az ültető gödröt a földlabdának 2-3 szorosára tervezzük, hogy a későbbiekben a gyökérzet könnyedén tudjon terjeszkedni. Fontos figyelembe venni, hogy a legtöbb örökzöld gyökérzete vízszintesen erőteljesen fejlődik. Az ültetési távolságot a növény növekedési gyorsasága határozza meg. Ez nagy általánosságban azt jelenti, hogy a lassabban fejlődő növényeknek 50-100 cm-es, míg a gyors és nagy terjedelműek esetében 100-200 cm-es távolságot hagyjunk.

Kártevők ellen

Telepítés előtt a gyökérzetet megrágó kártevők ellen (cserebogár pajor) érdemes a gödörbe talajfertőtlenítőt rakni, e probléma kezelésére nyújt segítséget a Force 1,5 G.

A növény egyenletes és dinamikus fejlődésének érdekében szabályozott tápanyag leadású műtrágyák alkalmazása elengedhetetlen, mint például az Osmocote Exact DCT, a Nutricote Total vagy az Ekote Ornamentals. Az Osmocote Exact DCT Hi-End vagy az Ekote Ornamentals Plus 6 hónapos nitrogénes változata, kiváló a leggyakrabban termesztett faiskolai és cserepes dísznövények számára. Folyamatos tápanyagszintet biztosít az egész tenyészidőszakban. Teljes körű makro- és mikroelem tartalom mellett.

Osmocote Exact DCT
Osmocote Exact DCT
Nutricote Total
Nutricote Total
Ekote Ornamentals
Ekote Ornamentals

Ezután porhanyós földdel rétegezzük, majd a talaj tömörítése után jó alaposan öntözzük be az ültetett növényt.

A növényvédelemről általánosan elmondható, hogy a legfontosabb lépés nem az adott betegség kezelése, hanem maga a megelőzés, így a növény folyamatos karbantartása elengedhetetlen. Az örökzöldek úgy nevezett kitakarítása kulcsfontosságú lépés lehet, mivel a lehullott levelek nehezen bomlanak le, így gócpont lehet a fertőzés kialakulásában.

Ha a növényünk vegyszeres kezelésére kerül sor, az egyik hatékony megoldást a Ridomil Gold Plus rezes hatóanyagú kontakt és felszívódó hatással rendelkező szer jelentheti. Az örökzöldek ellenálló képességét különböző biostimulátorok segítségével tudjuk növelni. Ilyen Például az Amalgerol , a Scudo , vagy akár a Trainer .

A biostimulátorokat lombtrágyás kezelésben adagolhatjuk ki a növényeknek. Kezelés után nagyobb ellenállóságot mutat a különböző kórokozók és kártevők ellen, valamint is sokkal erőteljesebb, mélyzöld színben fog pompázni.

Örökzöldek metszése

Az örökzöldek metszése kifejezetten a sövénynek ültetett egyedeknél kulcsfontosságú, mivel a vastag és sűrű levélzet eléréséhez folyamatos vágás szükséges. Tökéletes metszés csak jó minőségű szerszámokkal végezhető el, így mi a japán ARS cég K800-as sövényvágó ollóját ajánljuk. A finoman állítható pengéknek, valamit a könnyű váznak köszönhetően gyerekjátéknak tűnik akár az egész kertet körülvevő sövényünk dekorálása, és használata sokkal „kertészesebb”, mint az elektromos sövényvágók…

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Amennyiben a termékkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyagutánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090