Naponta halljuk a különböző médiaforrásokból, hogy milyen veszélyeztetett helyzetben vannak a méhek. Valóban kipusztulás fenyegeti őket. Abban mindenki egyetért, hogy valamit tenni kell, de sajnos a legtöbben csak odáig jutnak el, hogy nyomnak egy szomorú smile-t a Facebook-on.

Tehetünk többet! Kerttulajdonosként nem bonyolult.

Elég pár apró lépés, nem kell nagy és költséges dolgokra gondolni. Először gondolkodjunk a méhek fejével. Mit szeretnek, és a mi kertünk megadja-e ezt nekik. Ültessünk minél több virágzó cserjét, fát, tegyünk egynyári virágokat az ablakpárkányokra és alakítsunk ki egy kis területet méhlegelőnek.

Még egy nagyon fontos szabály: ne mérgezzük a méheket a kertünkben. Mi, a Kertészcentrumnál minden hozzánk forduló kerttulajdonost megkérünk, hogy a zárt termesztőberendezéseken kívül egyáltalan ne használjanak méhekre veszélyes növényvédő szereket. Ez nem csak azt jelenti, hogy virágzó fát nem permetezünk ész nélkül, de azt is, hogy a vegyszerek helyett inkább biológiai megoldásokat válasszunk. Ilyenek például a NeemAzal T/S 50ml, Artis Pro 100g a Trifender Pro 100g vagy a Dipel DF 20g.

Ha mégis vegyszer használata indokolt, rovarok ellen Mospilan 20SP 4g-t vagy Calypso 480SC 50ml-t, gombabetegségekre pedig Signum WG 100g-ot, Chorus 75WG 4,5g-t, Topas 100EC 5x5ml-t vagy Folicur Solo 250ml-t vessünk be. Ezek egyike sem bántja a méheket. Helyes alkalmazásukról szívesen adunk tanácsot.

Kiemelném a lemosó szerek használatának fontosságát, mert azok alkalmazása még a méhek repülési időszakán kívül esik, és alkalmazásukkal sok kártevőt és kórokozót tudunk úgy távol tartani, hogy a méhetek nem veszélyeztettük. Ilyen szerek a Vegesol eReS 1 l vagy a Bordói lé+Kén FW 1 l. Ezen szerek kijuttatásához áruházunkban kínálunk permetező gépeket is. Többek között a rendkívül tartós és könnyen kezelhetö MESTO 3275M-t.

Virágos rét kialakítása

Ha a füves területből hajlandóak vagyunk pár négyzetmétert feláldozni, és méhlegelőt kialakítani, sokat tettünk a méhekért. Ilyen termékek például a Kiepenkerl Virágos rét 250g (25m2-re) vagy a Bayer Garden Bienen Weide 50g (7m2-re) terméke. Mindkét termék német, kíváló minőségű keverékek. Évközbeni gondozást nem igényelnek, és egész évben egy szép virágzó színfoltot adnak a kertben. Már 2.000 Ft alatti befelketéssel is sokat tudunk tenni a méhekért.

Tipp: Virágzó cserjéket és fákat egész szezonban ültethetjük, ha a faiskolákból konténeres növényt szerzünk be. Alakítsunk ki egy olyan kertet, ahol a szezon során mindig akad pár virágzó cserje. Nagyon fontos, hogy magyar faiskolából származó növényt válasszunk, mert ezek edzettek, bírják a hazai klimatikus viszonyokat. Az ültetéshez ajánljuk Németország piacvezető kertészeti szerszámgyártójának, az  IDEAL cégnek ásóit, különösen a Fitness Spaten-t, mely ergonómiai szempontból is kiemelkedö. Az ültetőgödörbe pedig ne felejtsünk el 4-5 darab Osmocote Tabletta-t vagy biológiai megoldásként DCM ültető tablettát.

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Amennyiben a termékkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyagutánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090