Az év végéhez közeledve, de még a fagyok beállta előtt érdemes nekilátni kertünk téliesítéséhez. Az utolsó kerti munkálatok, amelyeket érdemben tudunk még végezni az a kertünkben lévő növények felkészítése a zord téli időszakra, valamint előkészületek a következő szezon indításához.

A fák téliesítése

Fontos az idősebb fák szempontjából a lombkorona méretének kordában tartása, továbbá a már elszáradt vagy sérült ágak eltávolítása. Ezen munkálatok elvégzését minőségi eszközök alkalmazásával tehetjük igazi élvezeti forrássá. Ilyenek például a különböző Felco metsző ollók vagy az ARS ágvágói. A minőségi eszközök előnyeit előző cikkünkben ismertettük. A munkálatok végeztével alkalmazzunk Biocera vagy Fagél fasebkezelőt így az esetleges kórokozók általi fertőződés kialakulása elkerülhető. A fiatal facsemeték érzékenyek lehetnek a téli időjárási viszontagságokra, így azokat érdemes hálóval úgy körbevetni, hogy a háló és a csemete közét lehullott levelekkel vagy vágott fűvel, és ha lehet, egy kisebb mennyiségű komposzttal, esetenként földdel fel lehessen tölteni.  Fontos, hogy az összes gombafertőzött nyövényi részt, lehullott levelet, termést távolítsuk el és szállítassuk is el a kommunális szolgáltatóval. Komposztba, kizárólag egészséges nyövényi nyesedéket tegyünk! Ha még nem tettük meg, mossuk le a lombhullató fáinkat Vegesol RS, Bordóilé + kén, Vektafid A vagy Biosol Káliszappan lemosó készítményekkel. A lemosó készítmények szakszerű alkalmazásáról egy korábbi cikkünkben adunk bővebb tájékoztatást.

A gyep téliesítése

Elsőként mielőbb gyűjtsük össze (dió, vadgesztenye, fenyőfélék leveleit semmiképp ne hagyjuk pár napnál tovább a gyepen!) Ezután távolítsuk el a még meglévő gyomokat és – ha zavar bennünket – a mohát. A legtöbb fa levelét az előzőekben említett módon fel tudjuk használni, vagy ha van rá lehetőség komposztáljuk. Ezután gondoskodjunk a gyep tápanyag utánpótlásáról. Fontos hogy ebben az időszakban kálium túlsúlyos gyeptrágyával dolgozzunk. Mi erre a célra a szabályozott tápanyag leadású Landscaper Pro Stress Control–t javasoljuk. Hasonló termék a Landscaper Pro Pre Winter-hez, de október végi, novemberi kijuttatásra sokkal alkalmasabb, rövidebb hatástartama miatt (21°C-os átlagos talajhőmérsékleten 2-3 hónap – ez átlagos Magyarországi téli hőmérséklet esetén 4-5 hónapra nyúlik!). Fontos, hogy ha már az időjárás valóban zordra fordult ne vágjuk a gyepet túlzottan rövidre, mivel a napfény hasznosításában a fűszálak méretének meghatározó szerepe van.

Évelő virágok, sövények téliesítése

A már elvirágzott évelő növényeinket 8-10 centiméternyit vágjuk vissza és még a fagy beállta előtt öntözzük meg őket. Fedjük be őket mulccsal vagy a facsemeték védelméhez használt komposztos keverékkel. A sövények téliesítéséhez elegendő a ráhullott faleveleket leszedni, mivel az a növénytől veszi el a napfényt, így annak korhadásához vezethet.

Kerti tó, öntözőrendszer téliesítése

A kerti tavak fagyra érzékeny növényzetét védett helyre kell vinni, hogy biztonságban áttelelhessen, valamint a tó teljes felületét takarófóliával befedni, így teremtve kedvezőbb feltételeket a tóban élő halak számára. Ügyeljünk arra, hogy a fagy beállta előtt a kertben lévő összes öntöző berendezésből juttassuk ki a maradék vizet. Elkerülve az egyes alkatrészek rongálódását.

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Amennyiben a cikkben említett termékekkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyagutánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090

További cikkek