Miért van rá szükség? Mikor kezdjünk neki és egyáltalán mit használjunk? Mostani cikkünkben a lemosó permetezés fontosságát és annak szakszerű lépéseit fogjuk bemutatni.

Miért van szükség a lemosó permetezésre?

Lemosó permetezés lényege – ahogy a neve is utal rá – az, hogy lemosásszerű. Tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségű készítmény mennyiséggel kell dolgoznunk, hogy a dísznövények, gyümölcsfák és szőlőtőkék fás repedéseibe, levélzugaiba vagy akár a fák legmagasabb pontjára egyenletesen jusson a permetlé. Fontos tudni, hogy a lemosó permetezést érdemes még a károsítók életfolyamatainak leállása előtt elvégezni. A teljes nyugalomban levő kórokozók és kártevők elleni védekezés hatékonysága nagymértékben csökken. Nagyon fontos, hogy örökzöldeket ne mossunk le!!!

Őszi lemosó permetezés

Az évvége közeledtével, mikor már a nyári kánikula feledésbe merült, és a növények lombhullása megkezdődött, a levéltetvek, pajzstetvek és atkák a fák kérge alatt keresnek menedéket a téli fagyok elől. Nincs ez másképp a különböző korokozók esetében sem. A kórokozó gombák (tafrina, monília, ventúriás varasodás) spórái a leveleken vagy a fákon fennmaradó gyümölcsmúmiákon megtapadva próbálnak áttelelni.

Mit használjunk?

A gombás és baktériumos betegségek elleni védekezésben a különböző réz és kéntartalmú növényvédőszerek a legmegfelelőbbek. Ilyen például a Vegesol eReS vagy a Bordóilé+kén. A pajzstetvek, levéltetvek, és atkát ellen olajos készítményekkel védekezhetünk, melyek egyfajta bevonatot képeznek az áttelelő kártevőkön és azok tojásain, amely a légzésüket gátolja. Erre a célra a Vektafid A vagy a Biosol Káliszappan készítményeket alkalmazhatjuk.

Fontos, hogy a lemosó permetezés előtt a már lehullott leveleket, valamint a megbetegedett vagy károsodott részeket távolítsuk el, továbbá a fertőzöttség mértékéről előre tájékozódjunk, és ennek tudatában állítsuk be a lemosó permetezésre szánt mennyiséget, és válaszuk ki az alkalmazandó készítményet és határozzuk meg a dózist.

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Amennyiben a cikkben említett termékekkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyagutánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090

További cikkek