Általánosságban elmondható, hogy a kertészkedés főszezonja a tavasz. Ez főként annak tudható be, hogy a téli bezártság után előbukkanó meleg napsugarak mindenkit kicsalogatnak, hogy újra szép és rendezett kertet varázsoljon a ház köré. Ugyanakkor az év második felében mikor már a nyári hőség alábbhagyott, további feladatok és teendők várnak ránk a kertben. Mostani cikkünk az őszi füvesítés lépéseit fogja bemutatni.

Őszi füvesítés előnyei

Szemben a tavaszi vetéssel, itt nem kell attól tartanunk, hogy a talaj még fagyos, így a kelés hátráltatva lenne. Új telepítés esetén talaj gyomirtását is hatékonyabban lehet elvégezni, mivel kora tavasszal az évelő gyomok elleni védekezés még nem lehetséges. A talajlakó kártevők elleni védekezés is egyszerűbb, mivel ilyenkor a talaj legfelsőbb rétegeiben tartózkodnak. Ezt a problémát különböző talajfertőtlenítő szerek segítségével, mint például a Basamid G vagy a Force 1,5 G vel tudjuk orvosolni. Ha viszont inkább a vegyszermentes megoldást preferáljuk érdemes megemlíteni az Artis prot vagy a Trifendert.

Haladjunk lépésről-lépésre

1. lépés

Mint ahogy azt már említettük, kezdetben érdemes a telepítendő terület gyomirtását, kártevőktől és kórokozóktól való mentesítését, fertőtlenítését elvégezni. Figyelem! Ez ugyan 2-3 héttel meghosszabbítja a tervezett munkálatok időtartamát, de semmiképpen ne hagyjuk ki!

2. lépés

Előfordulhat, hogy nagyobb kövek, építkezési törmelék kerül a talajba, így vetés előtt ássuk fel és szabaduljunk meg ezektől. Ha szükséges, terítsünk szét friss, humuszos kerti földet, 3-5cm vastagon

3. lépés

Telepítés előtt 1-2 nappal a talaj legfelső, 1-3cm-es rétegébe érdemes indítótrágyát bedolgozni, erre a célra a megfelelőbb a Landscaper pro New grass burkolt, azaz szabályozott tápanyagleadással rendelkező műtrágyája.

4. lépés

A tökéletes gyepfelület kialakításához elengedhetetlen az adott terület adottságainak felmérése (napnak mennyire van kitéve, van-e öntözőberendezés), valamint hogy a pázsitunk milyen funkciót fog betölteni (kutya, gyermek által rendszeresen igénybevett terület). Ezen információkkal tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb fűmagkeveréket.

 A Landscaper Pro Sun & Shade vagy a Kiepenkerl Sunny Green fűmagkeverékek a mélyen gyökeresedő fűfajoknak köszönhetően kiváló szárazságtűrő- képességűek.

A Landscaper Pro Spiel & sport, valamint a Kiepenkerl Dark Green rendkívül nagy teherbíró-képességű fűmagkeverékek, amely gyorsan csírázik és fejlődik, így ideális megoldás olyan családok számára, akik kutyát tartanak.

A ProSelect Thermal Force fűmagkeverék kiemelkedően alkalmas a magyarországi kertek füvesítésére. A keveréket alkotó fajták magas hő- és szárazságtűrésűek. A keveréket alkotó nádképű csenkesz-fajták igen jó ellenálló-képességgel rendelkeznek a gyep rizoktóniás barnafoltosságával szemben.

Manapság egyre gyakoribb, hogy pázsitunkat robotgép segítségével nyírjuk. Ez esetben a Kiepenkerl Comfort kifejezetten robotfűnyírókhoz kifejlesztett fűmagkeverékét ajánljuk. Jól alkalmazható sűrűbb fűnyírás esetén, továbbá a visszamaradó nyesedék sem okoz gondot, a levágott fű a gyepen maradhat. A hagyományos fűmagkeverékek esetében a gyepfelületen maradó nyesedék filcréteggé tömörödik, amely mohásodást és befülledést eredményezhet.

5. lépés

Az elvetett fűmagokat az egyenletes felület kialakítása érdekében gereblyézzük, majd ha tehetjük, hengereljük. Tartsuk állandóan nedvesen a talajt egészen a kikelt magok megjelenéséig, és ezután is öntözzük rendszeresen, de kerüljük a friss gyep túlöntözését.

Reméljük, érdekesnek találták az itt leírtakat, és tudtunk vele segíteni!

Amennyiben a cikkben említett termékekkel kapcsolatosan további kérdése lenne, kérjük, hívjon bennünket. Növényvédelmi szaktanácsadás: +36304139252

Növényvédő szer webáruházunkban számos további termék közül válogathat. Talajvizsgálatot saját laboratóriumunkban végzünk és az eredmények alapján tápanyagutánpótlási szaktanácsot adunk. +36209687090

További cikkek